Het beloofde land op gewonde grond
Het "beloofde land" roept beelden op van hoop, voorspoed en een nieuw begin. Klinkt mooi, toch? Helaas blijkt de praktijk weer eens anders. Als je naar de geschiedenis kijkt, gaat het ene altijd ten koste van het andere. Het land dat wordt gezien als “het beloofde land” is geen onbewoond stuk grond wat vrij beschikbaar is. De drijfveer naar een “Nieuwe Wereld” is gebaseerd op religie, grondstoffen, economische kansen of welvaart. De drang hiernaar resulteert uiteindelijk in overheersing, machtsmisbruik en uitbuiting. Hele culturen zijn onherkenbaar veranderd, verzwegen, verboden of volledig weggevaagd. Het wegjagen, uitsluiten of zelfs uitmoorden van anderen laat diepe sporen van angst, leed en haat achter in de geboortegrond van de oorspronkelijke bewoners.
Hoe gaan we om met de dromen van de ene groep, in contrast met het leed dat aan een andere groep wordt aangedaan? Kan het idee van ‘het beloofde land’ bestaan zonder schade aan te richten? Hoe helen we de wonden in de strijd voor gelijkheid, erkenning en wederzijds respect? Hoe nemen we afstand van uitbuitende modellen van zogenaamde vooruitgang? Wanneer leren we echt van de geschiedenis en erkennen we het bestaansrecht van alle mensen?
Ik hoop dat de tegenstelling in het kunstwerk “Het beloofde land op gewonde grond” ons uitdaagt om te blijven nadenken over wat we nastreven, ondersteunen of waar we bij willen horen. Dat we ons bewust zijn van het feit dat onze keuzes, hoe goed bedoeld ze vanuit ons eigen perspectief ook lijken, niet vrijgesteld zijn van gevolgen voor anderen.
Maker: Antwan Hoedemakers. Mixed media: verpakkingsmateriaal, triplex, beits acrylverf. - Formaat: ± 39 x 35 x 4 cm
Prijs op aanvraag: shop@antwanhoedemakers.nl